Vliv zelených potravin na zažívání a trávení

03.12.2014

Milí přátelé zelených potravin,

k dnešnímu hlavnímu tématu mě opět inspirovaly dotazy, které jsem v poslední době dostala. Týkaly se zelených potravin a jejich účinků na zažívání a trávení - konkrétně šlo o žaludek, žlučník a pálení žáhy.

Byla jsem až překvapena, kolik preparátů na tyto potíže seženete v lékárně. Když jsem si ale namátkou přečetla příbalové letáky, jen jsem tiše doufala, že je nebudu muset nikdy užívat.

A jsem přesvědčena, že skutečně NEBUDU. Chrání mě totiž "překvapivě" pravidelná konzumace zelených potravin. V prvé řadě vláknina z řasy pravidelně postupně pročišťuje moje střeva a celou trávicí soustavu, které pak pracují tak, jak mají. A co je hodně důležité - obě naše zelené potraviny jsou zásadotvorné. A ať už jde o bolesti žaludku, žlučníku nebo pálení žáhy, příčina bývá většinou stejná - překyselení organismu. U chronickým potíží se jedná o překyselení dlouhodobé. V těchto případech zelené potraviny pomohou, ale je třeba trocha trpělivosti, než se tělo srovná. U okamžitých bolestí má pak řada lidí vyzkoušenou i "první pomoc" zelenými potravinami. Většinou nezáleží vůbec na tom, zda zvolí chlorellu nebo ječmen, vezmou zkrátka to, co je po ruce a během několika minut akutní problém odezní. V případě silnější koncentrace ječmene se může bolest po chvíli zopakovat, pak doporučujeme slabší koncentraci nebo ještě 1 "panák" ječmene, který hladinu pH definitivně srovná.

Každopádně si můžete být jisti, že oproti preparátům z lékárny může být vedlejším účinkem jedině to, že se vám spraví i jiný zdravotní problém :-) Většina bakterií, virů a plísní totiž potřebuje kyselé prostředí a když jim ho "sebereme", nemohou se množit a mnohdy ani přežít...

A zelené zkušenosti na "důkaz" posílám tentokrát 3 - Evo, Barčo, díky za jejich poslání:

"Po svém skoro půl ročním pobytu na Kanárských ostrovech, kde jsem pracovala a velice holdovala cigaretám a denně vínu se objevila bolest břicha. (Samozřejmě to bylo spojeno i se stresem.) Měla jsem pocit, jako by mi zajížděl do břicha nůž. Hlavně v noci jsem trpěla bolesti. Po návratu do ČR jsem nejdřív konzumovala malinovou štávu od dědka kořenáře, ale ne úplně mi to pomohlo. Kamarádka mi řekla o ječmenu, který jsem si druhý den namíchala a úleva se dostavila okamžitě. Netrpím od té doby bolestmi a žaludeční křeče se nedostavují."

"Posílám zkušenost se zažíváním. Kamarádka která dodržuje zdravou stravu šla jednou na večeři, kde to trochu přehnala s grilovaným masem. Večer se ji přitížilo a bylo ji zle. Přišla bolest břicha a pak zvracení, které se přes noc několikrát opakovalo. Nic nepomáhalo. Tak ji napadlo dát si po malých doušcích ječmen a do pár minut se ji ulevilo. Odezněly bolesti a potíže."

"Minulý týden jsem dostala žlučníkovou koliku (po 10 letech). Kdo zažil - asi ví, co to je. Celou noc jsem prozvracela, měla ukrutné bolesti a průjem, teplotu 38,5, Od rána, kdy mi bolesti trochu povolily (jíst se v tomto stavu nedá nic), jsem začala brát asi po 4 hodinách zelené a druhý den bylo vše OK (jindy jsem nemohla pozřít ani rohlík min. 3 dny a teď už jsem mohla fungovat normálně)."

Moc Vám přeji, ať podobné potíže nemusíte zažívat, ale kdyby náhodou, víte, co dělat :-)

A protože další zelený pozdrav budu psát až v novém roce, ráda bych Vám popřála krásné adventní a vánoční období, pokud možno beze shonu a v kruhu samých milých lidí! Do nového roku pak, ať se Vám splní všechna přání, která se nestihnou v tomto roce :-)

Děkuji za Vaši celoroční pozornost a těším se napísanou opět v roce 2015,

Marcela

V případě zájmu o kvalitní a čerstvé produkty si můžete bezplatně zřídit přístup do klientské sekce a objednávkového systému, který Vás k ničemu nezavazuje.


Můžete nás také kontaktovat.
Rádi vyřídíme Vaši objednávku a zodpovíme Vaše dotazy :-)