Hrudky v zeleném ječmeni

08.09.2015

ZÁŘIJOVÝ ZELENÝ POZDRAV

Milí přátelé zelených potravin,

tak už je opravdu po prázdninách. A taky po létě :-( Ikdyž zrovna před chvilkou jsem četla, že nás od poloviny září čeká babí léto. Takže léto sice končí, ale krásný podzim máme před sebou :-)

Dnes musím začít drobnou opravou minulého zeleného pozdravu od kamarádky našeho Toma, která je hydroložkou. Poslala následující odpověď: "Abys věděl, že Zelené pozdravy důkladně čtu, tak tam máte takovou drobnou chybku (chybička se vždycky vloudí :-) ). Nenarušuje se buněčné jádro, ale buněčná stěna, která je velmi pevná. Dělá se to metodou rozprašování řasové kultury do horkého vzduchu, to máte dobře (STEAM)."
Takže za chybku se tímto omlouvám. Mám ale radost, že pozdravy čtou někteří z nás takhle poctivě :-)

A nyní už k dnešnímu hlavnímu tématu, jímž budou: "Hrudky v zeleném ječmeni"
Toto téma se chystám zařadit už delší dobu, neboť řada z nás si na ječmeni, ve kterém zůstanou po rozmíchání hrudky, příliš nepochutná. Vždy jsem ale dala přednost jinému tématu. A nyní jsem zjistila proč... S letními ječmeny nám totiž přišel z GW následující dopis: "V současném balení Ječmene GW najdete ty nejčerstvější dodávky produktu sklizeného z našich polí v Utahu. Aktuální jarní sklizně se vyznačují plnou chutí a sytě zelenou barvou, která je dána velkým obsahem prospěšného chlorofylu. Nadprůměrný obsah chlorofylu mimo jiné způsobuje "lepivost" či adhezivost vysušeného prášku a ten má tendence tvořit větší či menší shluky. Tyto měkké shluky se snadno rozpadají a nemají vliv na kvalitu či užitek zeleného ječmene. Jsme rádi, že Vám můžeme nabídnout ten nejčerstvější a proto nejužitečnější dostupný zelený ječmen".
Po tomto sdělení už jsem nemohla téma hrudek v ječmeni nezařadit :-) Co tedy můžeme dělat, aby se hrudky netvořily? Tipů se mi sešlo hned několik:
V každém případě nemíchejte ječmen lžičkou, ale použijte šejkr nebo ještě lépe "vrtulku na frappé". Pokud máte s hrudkami přesto problém, je lepší použít vlažnou vodu místo ledově studené. (Pozor - vlažnou, nikoliv teplou nebo dokonce horkou - to bychom se připravili o živé enzymy, které jsou jednou z hlavních přínosů zeleného ječmene!).
Další zajímavý tip byl ječmen rozmíchat, nechat stát, a po několika minutách rozmíchat podruhé. Většina hrudek tímto postupem zmizí. A ještě zajímavější mi přišel "letní nápad" manžela kamarádky Pavly, který si do šejkru s ječmenem přidává kostky ledu a ty prý hrudky také dokonale rozbijí - prostým mechanickým působením.
A poslední rada je od další kamarádky - prý komu vadí hrudky, ať si koupí nějaký jiný (chemicky upravený) ječmen, tam prý mít hrudky určitě nebude. Škoda jen, že tam nebude mít ani příliš mnoho vitamínů a enzymů :-(

A o čem bude dnešní zelená zkušenost? Ohlédne se za končícím létem - je totiž z jednoho letního výletu :-) - Marti, Jitko, díky ní.

"V létě jsem si rozbila na túře dost do hloubky koleno. Stalo se mi to na hodně prašné cestě od cementu. Jako vždy jsem měla v batohu tea tree a levanduli - eterické oleje, s kterými jsem ránu vydezinfikovala. Základní očištění jsem udělala vodou z lahve, co jsem ještě měla s sebou. Rána mi další dny dost mokvala, stále jsem to průběžně polévala tea tree nebo levandulí, vždy přes den jsem k tomu nechala přístup vzduchu, tak to hezky zaschlo, ale v noci když jsem to přelepila (abych paní domácí v penzionu nezašpinila peřinu) tak pak ráno to bylo hodně rozmokvalé. Ale prochodila jsem s tím celý týden :). Nicméně po návratu dom se to hojení už nějak neposouvalo dál, v jednom místě byla rána dost do hloubky a i to stále pobolívalo při námaze. A v tu dobu jsem mluvila s Tebou a tys mi řekla: "A proč sis na to nedala chlorelu nebo ječmen?"... Udělala jsem si pro sebe tuk tuk, že já na to takhle mohla zapomenout... Vůbec jsem si na to nevzpomněla...Takže hned jsem si nadrtila chlorellu a dala prášek do rány. Začalo se to téměř před očima hojit, skvěle se to stahovalo a výrazně se snížila bolest. Stačily asi 3 dny, aby byl efekt super. Neuvěřitelné! Jediné, co mě mrzelo, že jsem si to nevyfotila před a pak po, protože by to byla skvělá ukázka. Takže to je úkol pro kohokoliv dalšího - pokud si něco rozbijete a pak to budete chtít léčit chlorelou, tak udělejte fotku před a pak po pár dnech. Ale radši si nikdo nic nerozbíjejme :). Takže Marti, díky. Jitka"

A to je už pro dnešek vše.

Přeji všem úspěšný start do nového školního roku a těším se napísanou za měsíc, Marcela

V případě zájmu o kvalitní a čerstvé produkty si můžete bezplatně zřídit přístup do klientské sekce a objednávkového systému, který Vás k ničemu nezavazuje, nebo nás kontaktujte.
Rádi Vám zodpovíme Vaše dotazy a vyřídíme Vaši objednávku :-)