Jsou zelené potraviny vhodné pro sportovce?

06.02.2013

ÚNOROVÝ ZELENÝ POZDRAV

Milí přátelé zelených potravin,

opět se nám přehoupl další měsíc. Počasí si s námi trochu "hraje", jednu chvíli je všude plno sněhu a během týdne je téměř jaro. Není divu, že při takovýchto výkyvech počasí, se virům a bakteriím daří a nemocnice hlásí zákaz návštěv kvůli obavě z chřipkové epidemie...

Vzhledem k tomu, že doufám a věřím, že se Vám díky našim zeleným potravinám daří úspěšně odolávat a užíváte si na horách lyžovačky či v nížinách "suchozemských" sportovních aktivit, rozhodla jsem se jako dnešní ústřední téma zařadit odpověď na další častou otázku: "Jsou zelené potraviny vhodné pro sportovce?"

Ano, mladý ječmen je možné použít např. jako (zdravý) iontový nápoj pro rekreační i vrcholové sportovce.
- Svalové a vazivové buňky jsou zelenými potravinami díky vysokému množství antioxidantů velmi účinně chráněny před poškozováním volnými radikály, které zvýšeně vznikají při každé sportovní zátěži
- Vysoký obsah aminokyselin je zárukou podpory tvorby svalové tkáně.
- Díky zásaditému pH je podporováno odbourávání kyseliny mléčné a znatelně se prodlužuje aerobní svalová činnost
- Ideálním zdrojem dlouhodobé plynulé energie je zelená listová zelenina a zelené řasy, tedy vše, v čem je obsaženo zelené listové barvivo chlorofyl. V celé rostlinné říši je přeborníkem na obsah chlorofylu řasa Chlorella. Z její plynulé energie můžeme bez nějakých propadů čerpat nejen během sportovního výkonu, ale po celý den, týden či život
- Sportovci také oceňují deodorační a detoxikační účinky chlorofylu a tedy potlačování zápachu potu a odstraňování jedovatých látek z potravních doplňků, jež většinou v hojné míře užívají
- Výtečné výsledky jsou zaznamenávány díky enzymům v oblasti regenerace po náročných zátěžích a výkonech
- Případná poúrazová rekonvalescence se zkracuje - cca o polovinu
- Zelené potraviny neobsahují žádné zakázané či sledované látky z hlediska případné antidopingové kontroly - jsou zkrátka "přírodním anabolikem" J
Tyto zkušenosti potvrzuje také MUDr. Plchová, jež je lékařkou několika našich úspěšných olympioniků - někteří z Vás ji znají z přednášek, které pro nás v minulosti udělala...

(Na tomto místě bych ještě ráda připomněla fakt, že součástí zdraví není jen dobrá strava, ale také pohyb a psychika. Proto si myslím, že toto téma se více než hodí).

A abych se ještě vrátila k náročnému chřipkovému období, posílám 1 zelenou zkušenost, která je myslím velmi výstižná - Mončo, moc děkuji za její poslání:

"U nás doma se toulala chřipka, můj přítel a syn jí chytili. Přítel hudroval: "jak je to možné, vždyť jím zelené potraviny?". No jo, 3 dny horečky, pár dní kašel a bylo po chřipce. Naši sousedi, rodina mé sestry (bydlí s námi ve dvojdomku a zelené potraviny nejedí), chytili chřipku také. Dlouho se toho nemohli zbavit, nakonec jim to sedlo na průdušky a skončili na antibiotikách. Švagr ještě dneska, po 14 dnech, má záchvaty kašle. Závěrem tedy dodávám, nečekejme od ZP zázraky, ale věřme, že fungují a pomáhají našemu tělu, aby si pomohlo samo a nemuseli jsme se cpát prášky."

Já jen doplním přirovnání z jednoho semináře, které se mi velmi líbilo. Tím, že začneme jíst zelené potraviny, nepřestanou okolo nás viry a bakterie existovat, ale pokud nám přijdou do cesty, budeme s nimi bojovat "z kopce" - boj bude jednodušší, rychlejší a nebudeme potřebovat další pomocníky, jako jsou jakékoliv chemické léky či dokonce antibiotika...

Zbývá tedy jen popřát dobrou imunitu, neboť na jaro si budeme muset ještě chvíli počkat...

Těším se napísanou opět za měsíc, Marcela

V případě zájmu o kvalitní a čerstvé produkty můžete využít náš více než eshop!

Pro další články klikněte zde nebo si najděte téma, které Vás zajímá:

Chcete-li bližší informace, kontaktujte nás...