"Vaření" s ječmenem a chlorellou aneb zelené potraviny v kuchyni

14.01.2014

LEDNOVÝ ZELENÝ POZDRAV

Milí přátelé zelených potravin,

zdravím Vás v novém roce! A hned na úvod mám pro Vás výbornou zprávu: Ze všech stran se ke mě dostává informace, že rok 2014 bude prý o hodně lepší než ten předešlý. Tak přeji ať to platí i pro Vás! Je ale hodně důležité, abychom tomu šli naproti. A abychom k tomu měli dostatek chuti a elánu, nesmíme na sebe zapomínat. Zelené potraviny nám budou jistě i nadále velmi vhodnou a praktickou pomůckou...

Než se dostanu k dnešnímu tématu, musím se s vámi podělit o štědrovečerní výrok 7-letého Vojty, syna naší kamarádky Markéty. Zelené potraviny znal už dlouho, ale konzumovat se mu je příliš nechtělo. Pod stromečkem byl ale mezi dárky také ječmen s chlorellou. Na to Vojtík zareagoval: "Když už to jí i Ježíšek, tak já teda budu taky" :-)
Myslím, že tento argument, jak přesvědčit váhavce, je opravdu neodolatelný...

Vánoce máme za sebou, v novém roce se opět vše začíná probouzet a startovat a jinak tomu není ani s našimi zelenými akcemi. Pro následující měsíc jsou pro Vás připravena hned 2 setkání jedlíků zelených potravin, na kterých si vyměňují své zkušenosti. Obě proběhnou ve Friends Coffee house na Praze 1 od 17:30 do 18:30. Zbývá doplnit jen data: úterý 28.1 a středa 5.2.2014. Pozvání platí samozřejmě také pro vaše přátele, kterým není lhostejné jejich zdraví...

A nyní už k dnešnímu tématu, kterým je: "Zelené potraviny v kuchyni"

Zřejmě to není náhoda, že ač znám a konzumuji zelené potraviny už 5 let, až v posledním měsíci se ke mě dostalo pár zajímavých typů, jak využít zelené potraviny při vaření.

První z nich jsem již měla šanci vyzkoušet - jedná se o recept na výbornou zálivku na saláty, kterou si můžete i vy snadno připravit smícháním 1 lžíce olivového oleje s 1 lžičkou ječmene. Zajímavé je, že salát pak není třeba solit, obsažené minerály se o chuť postarají... Našla jsem pak ještě pár obměn - smíchají se dvě menší lžičky ječmenného prášku, dvě polévkové lžíce citronové šťávy, čtyři lžíce olivového oleje a jedna nadrobno pokrájená cibule. K ochucení je vhodné přidat špetku soli a čerstvé bylinky - například petržel či kopr. Druhá obměna se týká salátu ovocného: do smetany se rozmíchají dvě lžíce ječmenného prášku a hrst slunečnicových nebo sezamových semínek.

Druhý tip je přímo od jedné z nejúspěšnějších žen GW. Ta si pochutnává na chlebu s máslem posypaným chlorellou (prý místo oříšků).

A závěrečný tip je na praktické využití nádob po ječmeni na klíčení rozličných semen, pšenice, čočky, pohanky, hrachu, cizrny, aj. Vybranou dobrotu stačí dát do dózy, zalít na noc vodou a přikrýt propíchaným plastovým mezivíčkem. Ráno vodu vylít (místo cedníku opět poslouží toto víčko) a nechat v dóze klíčit. V nádobě je to správné klima, zároveň nemůže dojít k zapaření. A v případě potřeby transportu opět snadno využijete vrchní šroubovací víčko.

Pokud má někdo z vás podobné zajímavé nápady, budu moc ráda, když mi je zašlete, abych se o ně mohla s ostatními podělit. Uvítám také vaše zkušenosti s využitím těchto receptů...

Dosti už ale vaření - na řadu přichází krátká zelená zkušenost. Dnes bude zároveň upozorněním, že rychlé hojení nemusí být vždy výhodou...

O tuto zkušenost se s námi podělila porodní asistentka, spolupracovnice kamarádky Martiny . Doporučila zelené potraviny jedné nastávající mamince. Porod proběhl císařským řezem a po 10 dnech, kdy šla paní podle plánu na vyndání stehů, byli lékaři velmi překvapení, protože rány se zahojily natolik, že stehy zarostly a vyndat nešly :-(

A to je pro dnešek vše...

Těším se na Vaše případné ohlasy, napísanou opět za měsíc,
Marcela

V případě zájmu o kvalitní a čerstvé produkty si můžete bezplatně zřídit přístup do klientské sekce a objednávkového systému, který Vás k ničemu nezavazuje, nebo nás kontaktujte.
Rádi Vám zodpovíme Vaše dotazy a vyřídíme Vaši objednávku :-)