Co když zelené potraviny Vašim dětem nechutnají?

07.04.2015

Milí přátelé zelených potravin,

přiznám se, že dnes nevím, o čem mám psát dříve. Velmi mě totiž zaujala přednáška doktorky Černé, na kterou jsem Vás zvala v minulém pozdravu. Zároveň jsem Vám ale slíbila poslat tipy, jak zařídit, aby zelené potraviny konzumovaly také větší děti. Proto svůj slib splním a o postřehy z absolvované přednášky se s Vámi podělím až za měsíc. Alespoň se opět budete mít na co těšit :-)

Dnešním hlavním tématem tedy bude "Co vše se dá udělat, když Vašim dětem zelené potraviny nechutnají".

V prvé řadě musím zdůraznit, že nejdůležitější je vzor! Když nebudete děti nutit, ale uvidí Vás, jak zelené potraviny jíte či pijete, dříve nebo později je prostě budou chtít taky. Výborné je, pokud se podaří, aby viděly, že zelené potraviny jedí i jejich vrstevníci.

Ale co dělat když jim zelené opravdu nechutná? (Mimochodem většinou je špatná chuť důsledkem překyselení organismu. A dlouhodobé překyselení - už od dětství - je příčinou mnoha zdravotních problémů, zubním kazem počínaje, přes trávící problémy a bolesti kloubů až např. pro osteoporózu. Proto doporučuji zabojovat a pH včas srovnat!)

S chlorellou je to většinou jednodušší, protože se dá zapít, aniž by chuť pocítili. Menším dětem ji můžeme rozdrtit do jakéhokoliv oblíbeného jídla. Příliš nedoporučuji říkat, že jde o "zelené bombonky". Děti jsou pak připraveny na sladkou chuť a zklamání je veliké a mnohdy "nevratné". Větším dětem pak stačí vysvětlit, že to jsou vitaminy, které když budou jíst, tak nebudou nemocné.
S ječmenem je to o něco těžší. Ten musí vypít, a tak i "vychutnat". Zajímavé je, že on vlastně skoro žádnou chuť nemá. Je to spíše o té vůni čerstvě posekané trávy, která ne každému vyhovuje. A barva také není pro každého lákavá. Jaké jsou tedy možnosti? Pít z láhve s úzkým hrdlem, brčkem nebo použít "stříkačku" od dětských sirupů. Najít přijatelnou koncentraci - někomu více chutná "hustý" ječmen rozmíchaný jen v troše vody, někdo pro zvyknutí začne tak, že si 1 lžičku rozmíchá v litru vody a popíjí během dne. Komu vadí vytvořená pěna, může si ječmen přelít do sklenice. Další možností je udělat z pití ječmene rituál - pít s celou rodinou, přiťuknout si "na zdraví". Menší děti přiláká nějaká zajímavá nebo zakázaná sklenička ("panák" či sklenka na nožičce). Dobré je také vymyslet nějaký zajímavý název - např. rákosníčkům nebo Shrekův kouzelný nápoj.
No a když nic z výše uvedených návodů nepomůže, můžete zpočátku míchat ječmen do nějakého 100% džusu dle chuti (mrkvový, pomerančový) a postupně zvyšovat podíl vody - nápoj už nebude zásaditý, ale i tak dá tělu hodně - a uvidíte, že časem budete moct podíl džusu snižovat, až zjistíte, že už chuť ječmene Vašim dětem vlastně vůbec nevadí.
Je také možné začít se samotnou chlorellou a ječmen zařadit později, až se tělo odkyselí a díky tomu se změní i chutě.
Přiznávám, že asi nejhorší je přesvědčit ratolesti v pubertě. Zde pomáhá jedině dostatečná motivace. Pokud chtějí dobře vypadat, být dobří sportovci nebo jednoduše nemít pupínky v obličeji, budou ochotni konzumovat i zelené. (Samozřejmě tajně :-) ) A když ne konzumovat, tak jako masku na obličej určitě. Nebo aby se tak rychle neopily... Dcera mé kamarádky Míši například na diskotékách nabízí za tímto účelem kamarádům "géčka". Snad ji nezavřou :-)

A na závěr jako vždy posílám krátkou zelenou zkušenost - tentokrát se týká zarostlého nehtu. Marti, moc díky za její poslání.

"Chci se s Vámi podělit o zkušenost se zarostlým nehtem na noze.

Od mládí jsem měla velké problémy, které chirurgové řešili agresivnější formou (strhávání nehtu, či vystřižení jeho části). Od doby, kdy mi pan podiatr (opravdu ne pediatr) odborně vyléčil tento problém uběhlo již asi 19 let. Naučila jsem se pracovat se svými nehty na palcích sama. Čas od času cítím, že nastává fáze, kdy by se mi opět mohl nehet vtlačit do lůžka a tak musím konat.

Tentokrát jsem zřejmě nevyslyšela signály mého těla a tento okamžik asi zameškala. Zkrátka palec mě začal bolet. Udělala jsem, co jsem zvyklá, ovšem zanícení a nepěknému hnisu již jsem neunikla.

Nepříjemná situace trvala několik dní a byla jaksi bez vývinu... A tak jsem si řekla, že to zkusím s řasou. Rozdrtila jsem ji a doslova namačkala do místa kde bylo poranění. Ještě ten večer to trošku bolelo, ovšem druhý den jsem již cítila úlevu. A proto nebojte se použít naše bobule i ve zcela nestandardních situacích!!!! Budete koukat! Vaše Martina Macková"

Skutečně se nebojte použít zelené potraviny na jakékoliv problémy i zevně. Jejich protizánětlivé působení a zásadité pH dokážou "zázraky".

Mějte se krásně a těším se napísanou opět za měsíc,
Marcela

V případě zájmu o kvalitní a čerstvé produkty můžete využít náš více než eshop!


Náš tip: Chcete získat produkty levněji než za doporučenou prodejní cenu 1150 Kč?
Rádi Vám pomůžeme s vyplněním kupní smlouvy přímo u firmy Green Ways, která Vás k ničemu nezavazuje a přinese Vám možnost objednávat zelené a barevné potraviny GW v jakékoliv kombinaci v režimu 3+1 zdarma!
V případě zájmu nás kontaktujte!

Pro další články klikněte zde nebo si najděte téma, které Vás zajímá: